nanocoating

De gevaren van schimmels in de voedingsmiddelen industrie

Een aantal weken geleden werd ik gebeld door een groot bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie. Er was bij het bedrijf overlast veroorzaakt door schimmels. Hierdoor waren de wanden steeds meer bezaaid met Aspergillus en kwam men in de problemen met de bekende audits van o.a de VWA, IFS en BRC.

Vele van deze soorten kunnen in voedselarme (oligotrofe) milieus leven. Aspergillus Niger is hier een mooi voorbeeld van. Deze schimmel kan op vochtige muren groeien en zelfs onder omstandigheden waarbij helemaal geen koolstof aanwezig is.

De schimmel gebruikt dan de aanwezige zouten en stikstofbronnen, zoals ammoniak en nitraat voor de groei en het aanmaken van eiwitten.

Kan deze schimmel ook gevaarlijk zijn voor mensen?

Ja, de Aspergillus Niger is een schimmel die zich o.a. verspreidt in de darmen en daardoor ook in de bloedbanen kan komen. Dit kan leiden tot veel verschillende problemen. Schimmels kunnen leven zonder dat ze zonlicht gebruiken en kiezen bijzonder comfortabele plekken. Warmte en vocht zijn met name condities waarin schimmels uitermate goed doen. In principe horen schimmels in de darmen, maar er ontstaan problemen als er een wildgroei is van een schimmel. Met name door een verstoorde zuurgraad en veel koolhydraten en suikers kan de schimmel goed overleven.

Welke klachten kun je krijgen?

Een van de meest bekende klachten is een chronische vermoeidheid. Naast Aspergillus Niger kan ook de Candida Albanis daar de oorzaak van zijn. Een andere bekende klacht is aanhoudende buikpijn en allerlei andere pijnen in de maag- en darmstreek. Na het eten ontstaan spijsverteringsklachten, terugkerende diverse infecties en hormonale klachten. Veelal wordt het door de huisarts niet herkend en afgedaan als: ‘het zit tussen de oren’. Ook diverse andere klachten zijn er te vinden, zoals huidproblemen, diarree, obstipatie, etc.

Alle maatregelen om deze schimmel te bestrijden die tot dusver waren genomen hadden geen resultaat.

Ik werd uitgenodigd voor een vrijblijvend informatief gesprek. Ik merkte al snel aan de eigenaar van het bedrijf dat het een probleem was dat behoorlijk in de papieren liep,maar wat ook opgelost moest worden.

ProduSafe heeft hier een unieke langdurig werkende oplossing voor.

Zo zie je maar dat mijn ruim 20 jaar ervaring in de voedingsmiddelenindustrie nog goed van pas komt.

Wilt u meer weten hoe wij uiteindelijk dit probleem op een milieu vriendelijke effectieve wijze hebben opgelost?

Nodig ons dan ook uit voor een geheel vrijblijvend gesprek (klik hier)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *